Dette indlæg er udarbejdet i samarbejde med den virksomhed der linkes til og omtales i følgende artikel eller af deres produkter.

Den første søndag i advent er lige om hjørnet, og det betyder hjemlig hygge, julepynt og gaver til de kære små. Men hvad er adventssøndag, og hvorfor er det så vigtig en del af julen? Gør dig klar til årets hyggeligste søndage med vores mini-guide.

Hvor stammer adventssøndagene fra? Ordet advent kommer af det latinske Adventus Domini, som betyder “Herrens komme”. Det er perioden frem mod jul og den markerer den tid, hvor vi venter frem mod jesus fødsel. Faktisk så er det klassiske kristne budskab omkring vores forventning til at Jesus kommer igen, som er hjørnestenen i denne klassiske højtid. I folkekirken fejres de enkelte søndage i advents med specifikke salmer.

Fire uger – Fire adventsgaver

I særligt danske familier fejres de fire adventssøndage med traditioner og måske også en adventsgave. Adventsgaver kan være mange ting, og nogle familier sværger da også til den daglige december julekalender med en enkelt gave per dag. Enkelte holder dog fast i, at når adventslyset tændes, så skal der også gives en gave. Det kan være legetøj, lidt lækkert slik eller måske en oplevelse.

Forskellige traditioner rundt i verden

Men ikke alle folkeslag og nationer fejrer advent som vi danskere, og traditionerne har udviklet sig over tid. På den anden side af kloden har man i Mexico spiller de unge mennesker skuespil, hvor de gengiver fortælling om Maria og Josefs søgen efter ly. Man fører dukker af de to gennem byerne og lader byernes børn være de engle, som viser Jesu nåde. På Island stiller børn deres sko i vinduet og forældrene efterlader så gaver heri.

I Italien bruges advent til at valfarte til Rom for at spille musik foran Jomfru Marias helligdom. Tidligere kunne man, såfremt man var fattig englænder, bære rundt på Adventsbilleder, som viste to dukker klædt ud som Kristus og Jomfru Maria. Når man så viste billedet til tilfældige forbipasserende, skulle de for at undgå al uheld donere mønter til de stakkels fattige. I det gamle frankrig sendte man på adventssøndage lokale børn med fakler gennem marker for at skræmme skadedyr væk fra det gamle halm, som brændte ved berøring.